STOKKE: Barcelonas nye midtbanestjerne til finalen?
Champions League
AFC Ajax sin midtbanekomet, 21 år gamle Frenkie de Jong, forlater Ajax til sommeren for å spille for FC Barcelona. Begrunnelsen er at han vil til en enda større klubb i en enda bedre liga.
Skjebnen vil det sånn at Frenkie de Jong er 90 minutter fra å spille finalen i Champions League, men hans neste stoppested, FC Barcelona, ble ydmyket av Liverpool i semifinalen tirsdag kveld.
Nå kan det være at Lionel Messi og resten av gjengen sitter foran TV-en og ser sin fremtidige kollega spille finale mot laget som slo dem ut.
Det er litt av et paradoks.
De Jong står for fotballeuropas største, og kanskje vakreste, gjennombrudd denne sesongen.
Han har ikke bare tatt steget for Ajax i den hjemlige serien, han har, som unge talentfulle spillere gjerne gjør, tatt enorme steg også på det øverste nivået. Som inkluderer kamper mot Real Madrid, Bayern München, Juventus og Tottenham i Champions League.
Av alle de viktige og dyktige spillerne som må skinne for Ajax mot Tottenham i Amsterdam i kveld, så må Frenkie de Jong skinne sterkest. Han må stråle.
Klarer Tottenham å ta den fotrappe og kreative spilleren ut av kampen, så er mye gjort.
De Jong styrer Ajax. Og Ajax er avhengige av sin playmaker.
Som han styrer det nederlandske landslaget etter sin debut i 2018, må han også styre Ajax i kveld.
Frankrikes ferske verdensmester i fotball, Atlético Madrids Antoine Griezmann, ble nylig spurt om hvem han synes er den beste spilleren han har møtt, og svaret var nok for mange overraskende, da han sa Frenkie de Jong.
Griezmann har spilt mye mot både Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, men han valgte seg Ajax-spilleren med nummer 21 på ryggen.
Begrunnelsen var at da Frankrike møtte Nederland i kvalifisering i fjor høst, så skulle de stoppe midtbanespilleren. De klarte det aldri. Nederlenderen med det ekstreme temposkiftet og den gode ballkontrollen lekte med dem, driblet dem, eller satte stor fart i rom.
Det siste er det få som gjør ham etter.
Frenkie de Jong ligger dypt på midtbanen, som en «pivote» og er like god én mot én defensivt som offensivt. Og like viktig begge veier i spillet.
Han står bak og regisserer mye av det offensive spillet til Ajax, men må forbedre både de målgivende pasningene sine, og antall mål.
21-åringen står ofte bak den tredje siste pasningen, men som en moderne midtbanespillere så forventes det flere mål, også fra ham.
Han har mange av de samme egenskapene som den avdøde nederlandske fotballegenden Johan Cruyff hadde. Måten de fører ball på i stor fart, samtidig som de «scanner» omgivelsene, rommene og mulighetene, noe som er forbeholdt de aller beste spillerne.
De gode valgene likeså, samtidig som de spiller på en godt utviklet intuisjon for de rette valgene, som ikke er trener- eller systemstyrte valg.
Eller for å si det enklere, en enorm fotballforståelse.
Hva gjør Tottenham med de Jong? «Ofrer» de en kjempesterk Moussa Sissoko i området rundt ham for å stoppe ham, eller satser Tottenhams manager Mauricio Pochettino på at kollektivet stenger av ham og stopper ham?
Og hvordan vil Christian Eriksen fremstå i møtet med sin tidligere klubb i Amsterdam, hvor han var så høyt elsket og fikk sitt definitive gjennombrudd?
Eriksen var svak i det første oppgjøret, Dele Alli likeså.
De to må skinne i kveld, sammen et kollektivt sterkt Tottenham.
Ellers så vil Frenkie de Jong og Ajax møte Liverpool i finalen i Madrid den 1. juni.
Og hvem hadde satt penger på det i juli 2018?
Roar
AFC Ajax sin midtbanekomet, 21 år gamle Frenkie de Jong, forlater Ajax til sommeren for å spille for FC Barcelona. Begrunnelsen er at han vil til en enda større klubb i en enda bedre liga. Skjebnen vil det sånn at Frenkie de Jong er 90 minutter fra å spille finalen i Champions League, men hans […]
Nyheter